Om oss
Vilka är vi?
Växtbaserat Sverige är en branschorganisation för företag i livsmedelskedjan som vill främja omställningen till ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel.
Våra medlemmar är Alpro/Danone, Fazer Lifestyle Foods, Findus, Food for Progress, Hooked Foods, Kavli/Planti, Livekindly, Nestlé/Hälsans kök, Oatly, Orkla Foods Sverige, Simple Feast, Stockeld Dreamery och VegMe.
Växtbaserat Sverige bedriver påverkansarbete för att driva förändring och öka kunskapen om fördelarna med växtbaserad produktion och konsumtion av livsmedel. Det pågår många processer på livsmedelsområdet, både i Sverige och EU, där en stark röst för det växtbaserade segmentet behövs som kan lyfta fram fördelarna för klimatet och folkhälsan med att satsa på en omställning av jordbruket och livsmedelsproduktionen. Om rätt satsningar görs från politiken för att skapa en jämlik konkurrens kan den växtbaserade livsmedelsindustrin bli nästa svenska succé. Som branschorganisation verkar Växtbaserat Sverige för att detta ska bli verklighet.
Det pågår många politiska och regulatoriska processer på livsmedelsområdet, både i Sverige och EU. Det behövs en stark röst för det växtbaserade som kan lyfta fram fördelarna för klimatet och hälsan med att satsa på en omställning av jordbruket och livsmedelsproduktionen.
Växtbaserat Sverige arbetar för att uppmärksamma samhälle, politik och näringsliv på den potential som finns i ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel – både för klimatet, människors hälsa och det svenska jordbruket.
Svenskt jordbruk och livsmedelsindustri har stor potential att både minska sin klimatpåverkan och att exportera lösningar och hållbara produkter till resten av världen. Sverige utmärker sig vad gäller innovation, hög kompetens och framgångsrik export inom många industrigrenar. Den växtbaserade livsmedelsindustrin kan bli nästa svenska succé – om rätt satsningar görs för ökad konkurrenskraft. Som branschorganisation verkar Växtbaserat Sverige för att detta ska bli verklighet.
Vi vill också öka kunskapen om den växtbaserade kostens fördelar ur ett folkhälsoperspektiv. Idag finns det goda möjligheter att sätta samman en näringsrik och balanserad kost som baseras helt eller delvis på växtbaserade livsmedel, men kunskapen behöver spridas till fler.
Våra medlemmar
Findus
Findus gör måltidskomponenter och färdigrätter baserat på ärtprotein under varumärket Green Cuisine.
Läs mer >
Food for Progress
Food for Progress är en etablerad livsmedelsproducent med uppdrag att skapa One Planet Food och driva nya konsumenter till den växtbaserade kategorin. Food for Progress varumärke Oumph!, som 2020 såldes till LIVEKINDLY co var ett resultat av att lyckas med det uppdraget. Idag verkar Food for Progress fortsatt för att driva och utveckla den växtbaserade kategorin.
Läs mer >
Kavli/Planti
Planti tillverkar växtbaserade alternativ till mejeriprodukter som smakar och funkar precis lika bra. Vi lever efter filosofin att en växtbaserad gurt ska smaka som yoghurt och en fraiche ska funka precis som en crème fraiche. Alla produkter utvecklas lokalt i Älvsjö och produceras i vårt eget växtmejeri i Åbo. Lite extra stolta är vi över att vårt överskott får till välgörande ändamål då vi ägs av en välgörenhetsstiftelse.
Nestle/Hälsans kök
I 50 år har Hälsans Kök utvecklat goda vegetariska rätter. Hälsans Kök har skapat ett brett och varierande sortiment baserat på högkvalitativa och hälsosamma ingredienser så som soja, grönsaker och baljväxter
Läs mer >
Oatly
Oatly grundades på 90-talet efter att forskare upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig dryck. Oatly producerar havrebaserade mejeriprodukter. Oatly genomgår en kraftfull global expansion, men har huvudkontoret i Malmö och fabrik i Landskrona. Företaget innehar flera patent och satsar mycket på forskning kopplat till hållbar växtbaserad mat.
Orkla Foods Sverige
Orkla vill göra det enklare att leva hälsosamt och hållbart. Ambitionen är att fördubbla konsumtionen av hälsosam mat och dryck till exempel genom att öka mängden grönsaker, fiber och nyckelhålsmärkta produkter. Orkla äger varumärken så som Naturlí och Anamma.
Simple Feast
Simple Feast är ett matkasseföretag som grundades i Danmark 2014 med en vision att inspirera till bättre matlagning i hemmet. Simple Feast vill inspirera till en framtid där grönsakernas kraft och smak står i centrum för våra måltider. Genom goda smakupplevelser kan vi förändra människors matvanor mot en mer hållbar riktning.
Läs mer >
Stockeld Dreamery
Stockeld Dreamery startade upp sin verksamhet 2019 och jobbar på att utveckla växtbaserad ost.
Läs mer >
VegMe – Bama Nordic
VegMe utvecklar och säljer växtbaserade måltidskomponenter och färdigrätter. I Smaklabbet på Ingarö pågår en ständigt kreativ process för att få fram växtbaserad mat med fokus på smakupplevelsen.
Läs mer >
Styrelsen
Agneta Påander, Orkla (ordförande)
Per Frank, Nestlé/Hälsans kök (vice ordförande)
Cecilia McAleavey, Oatly
Anna Jarleman, Findus
Emil Wasteson, Hooked Foods
Jenny Tedvik, VegMe
Isabelle Falck, Food for Progress
Maximillian Lundin, Simple Feast
vakant, Alpro
Victoria Voss, Planti/Kavli
Vill du komma i kontakt med någon i styrelsen? Kontakta oss på kansliet@vaxtbaseratsverige.sev