Om oss

Vilka är vi?

Växtbaserat Sverige är en branschorganisation för företag i livsmedelskedjan som vill främja omställningen till ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel.

Våra medlemmar är Fazer Lifestyle Foods, Findus, Food for Progress, Hälsans kök, Oatly, Orkla Foods Sverige, Simple Feast och VegMe.

Växtbaserat Sverige bedriver påverkansarbete för att driva förändring och öka kunskapen om fördelarna med växtbaserad produktion och konsumtion av livsmedel. Det pågår många processer på livsmedelsområdet, både i Sverige och EU, där en stark röst för det växtbaserade segmentet behövs som kan lyfta fram fördelarna för klimatet och folkhälsan med att satsa på en omställning av jordbruket och livsmedelsproduktionen. Om rätt satsningar görs från politiken för att skapa en jämlik konkurrens kan den växtbaserade livsmedelsindustrin bli nästa svenska succé. Som branschorganisation verkar Växtbaserat Sverige för att detta ska bli verklighet.


Därför behövs en branschorganisation för växtbaserat

Det pågår många politiska och regulatoriska processer på livsmedelsområdet, både i Sverige och EU. Det behövs en stark röst för det växtbaserade som kan lyfta fram fördelarna för klimatet och hälsan med att satsa på en omställning av jordbruket och livsmedelsproduktionen.

Växtbaserat Sverige arbetar för att uppmärksamma samhälle, politik och näringsliv på den potential som finns i ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel – både för klimatet, människors hälsa och det svenska jordbruket.

Svenskt jordbruk och livsmedelsindustri har stor potential att både minska sin klimatpåverkan och att exportera lösningar och hållbara produkter till resten av världen. Sverige utmärker sig vad gäller innovation, hög kompetens och framgångsrik export inom många industrigrenar. Den växtbaserade livsmedelsindustrin kan bli nästa svenska succé – om rätt satsningar görs för ökad konkurrenskraft. Som branschorganisation verkar Växtbaserat Sverige för att detta ska bli verklighet.

Vi vill också öka kunskapen om den växtbaserade kostens fördelar ur ett folkhälsoperspektiv. Idag finns det goda möjligheter att sätta samman en näringsrik och balanserad kost som baseras helt eller delvis på växtbaserade livsmedel, men kunskapen behöver spridas till fler.

Våra medlemmar

Fazer

Fazer Lifestyle Foods tillverkar bland annat havrebaserade mejeriprodukter i form av Yoza samt frukt- och grönsakssmoothies under varumärket Froosh.

Läs mer >

Findus

Findus gör måltidskomponenter och färdigrätter baserat på ärtprotein under varumärket Pease samt falafel

Läs mer >

Food for progress

Food for Progress har varumärket Oumph! och är ett exempel på ett företag som ställt om från i huvudsak animalisk produktion till helt växtbaserad produktion.

Läs mer >

Nestle/Hälsans kök

I 50 år har Hälsans Kök utvecklat goda vegetariska rätter. Hälsans Kök har skapat ett brett och varierande sortiment baserat på högkvalitativa och hälsosamma ingredienser så som soja, grönsaker och baljväxter

Läs mer >

Oatly

Oatly grundades på 90-talet efter att forskare upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig dryck. Oatly producerar havrebaserade mejeriprodukter. Oatly genomgår en kraftfull global expansion, men har huvudkontoret i Malmö och fabrik i Landskrona. Företaget innehar flera patent och satsar mycket på forskning kopplat till hållbar växtbaserad mat.

Läs mer >

Orkla Foods Sverige

Orkla vill göra det enklare att leva hälsosamt och hållbart. Ambitionen är att fördubbla konsumtionen av hälsosam mat och dryck till exempel genom att öka mängden grönsaker, fiber och nyckelhålsmärkta produkter. Orkla äger varumärken så som Naturlí och Anamma.

Läs mer >

Simple Feast

Simple Feast är ett matkasseföretag som grundades i Danmark 2014 med en vision att inspirera till bättre matlagning i hemmet. Simple Feast vill inspirera till en framtid där grönsakernas kraft och smak står i centrum för våra måltider. Genom goda smakupplevelser kan vi förändra människors matvanor mot en mer hållbar riktning.

Läs mer >

VegMe – Nordic Lunch

VegMe utvecklar och säljer växtbaserade måltidskomponenter och färdigrätter. I Smaklabbet på Ingarö pågår en ständigt kreativ process för att få fram växtbaserad mat med fokus på smakupplevelsen.

Läs mer >

Styrelsen

Cecilia McAleavey, Oatly (ordförande)

Agneta PåanderOrkla

Anna Jarleman, Findus

Jenny Brink, Fazer

Jenny Tedvik, VegMe

Lennart Bjurström, Food for Progress

Maximillian Lundin, Simple Feast

Per Frank, Nestlé/Hälsans kök